AzəriBal | Bal alarkən diqqət edilməsi lazım olan məqamlar

Bal alarkən diqqət edilməsi lazım olan məqamlar

Bu bloq seriyamızda sizlərin çox soruşduğu sualları cavablandırmağa çalışacağıq.

Emal olunmamış xam bal dedikdə eyniylə pətəkdəki vəziyyətində saxlanılmış bal nəzərdə tutulur. Yəni bal pətəkdən götürülür, süzülür, durulması üçün bir müddət gözlənilir və qablaşdırılaraq satışa çıxarılır.
Emal olunmuş isə süzüldükdən sonra bir neçə prosesə – pasterizasiya və filtrizasiyaya məruz qalır. Proseslərin məqsədi balın xarlama müddətini uzatmaq, daha şəffaf və estetik görünüş əldə etməkdir.

Pasterizasiya, yüksək istilik tətbiq edərək balda olan mayanı məhv edən bir prosesdir. Bu, rəf ömrünü uzatmağa kömək edir. Filtrizasiya isə cisimləri aradan qaldırır, beləcə bal daha uzun müddət duru və aydın şəkildə qalır. Bu görünüşdə estetik olaraq istehlakçılara daha xoş gəlir.

Bəs bu proseslər balın tərkibinə və faydalarına necə təsir göstərir?

Emal olunan bal görünüşcə xoş görünsədə, keyfiyyəti nəzərəçarpacaq dərəcədə aşağı düşür.
Xam balın tərkibində bir sıra qidalandırıcı maddələr – 22 amino asid, 31 müxtəlif mineral, vitaminlər və fermentlər var. Həmçinin xam balda təxminən 30 növ bioaktiv bitki birləşməsi var. Bunlara polifenollar deyilir və antioksidanlar kimi çıxış edirlər. Aparılan tədqiqatlar göstərir ki, bu antioksidantlar orqanizmdə iltihabı azaldır, ürək və xərçəng xəstəliklərinə qarşı faydalıdır.
Emal olunmuş balın tərkibində keçdiyi proseslərdən dolayı antioksidantlar, ferment və vitaminlər azalır. Aparılmış tədqiqatların nəticələrinə görə xam balda emal olunmuş baldan 4.3 dəfə daha çox antioksidant var.

Xam balın tərkibində həm də , arılar üçün önəmli qida mənbəyi olan çiçək tozu olur. Çiçək tozu yüksək qida dəyərinə sahibdir, tərkibində vitaminlər, amin turşuları, əsas yağ turşuları, mikroelementlər və antioksidanlar da daxil olmaqla 250-dən çox maddə var.

 

Faktiki olaraq, Almaniya Federal Səhiyyə Nazirliyi çiçək tozunu dərman kimi tanıyır. Təəssüf ki, həddən artıq qızıdırılma və filtrizasiya prosesləri balın tərkibindəki çiçək tozunu yox edir
Qeyri-rəsmi bir araşıdrmaya görə, Amerikada 60 müxtəlif brend balların nümunələrinin 75% çiçək tozu yoxdur.

Emal prosesləri nətciəsində məhv olan fermentlərdən biri də qlükoza oksidazdır. Hansı ki, bu ferment balda antimikrobial və antibakterial xüsusiyyətlər verən molekulların istehsalına kömək edir.

Xam bal qablaşdırılmadan öncə çoxtutumlu böyük qablarda durulması üçün saxlanılır və tərkibində lazım olab bütün qidalandırıcı maddələri, çiçək tozunu, fermentləri, vitaminləri, antioksidantları saxlayır. Əksinə emal olunmuş balın tərkibində keçdiyi proseslərdən dolayı qeyd edilən faydalı elementlər kəskin şəkildə azalır və ya tamamilə məhv olur.
Balın vəd edilən faydalarından yararlanmaq üçün balın estetik görünüşündən daha çox tərkibinə önəm verilməlidir.

 

Bu bloq seriyamızda sizlərin çox soruşduğu sualları cavablandırmağa çalışacağıq.
Ümid edirik ki, axtardığınız cavabları məqalələrimizdə taparsınız!
Hansı bal daha yaxşıdır? Uşaqlara hansı bal məsləhətdir? Hansı bal daha müalicəvidir?
Bu tip suallarla gün ərzində dəfələrlə rastlaşırıq. Nəzərə alsaq ki, vətənimizin təbiəti zəngindir və bal verən çiçəklərimiz kifayət qədərdir, həmçinin, bal haqqında kifayət qədər məlumat kirliliyi var bu sualların ortaya çıxması tam təbiidir.

Qinyətoğullarinin bal yığdığı ərazilərdə əsas bal verən bitkilər qaratikan, akasiya, cökə, müxtəlif yonca növləri, barınc, biyandır. Həmçinin yemişan, moruq, dəvətikanı, murdarça, pişik caynağı, müxtəlif qanqal növləri və s. bitkilər də bal topladığımız bitkilər arasındadır. Ancaq bu bitkilər yığılan balın kiçik faizini təşkil etdiyindən istehlakçılara o qədər də məlum deyil.

Emal olunmamış xam bal dedikdə eyniylə pətəkdəki vəziyyətində saxlanılmış bal nəzərdə tutulur. Yəni bal pətəkdən götürülür, süzülür, durulması üçün bir müddət gözlənilir və qablaşdırılaraq satışa çıxarılır.
Emal olunmuş isə süzüldükdən sonra bir neçə prosesə – pasterizasiya və filtrizasiyaya məruz qalır. Proseslərin məqsədi balın xarlama müddətini uzatmaq, daha şəffaf və estetik görünüş əldə etməkdir.

Pasterizasiya, yüksək istilik tətbiq edərək balda olan mayanı məhv edən bir prosesdir. Bu, rəf ömrünü uzatmağa kömək edir. Filtrizasiya isə cisimləri aradan qaldırır, beləcə bal daha uzun müddət duru və aydın şəkildə qalır. Bu görünüşdə estetik olaraq istehlakçılara daha xoş gəlir.

Bəs bu proseslər balın tərkibinə və faydalarına necə təsir göstərir?

Emal olunan bal görünüşcə xoş görünsədə, keyfiyyəti nəzərəçarpacaq dərəcədə aşağı düşür.
Xam balın tərkibində bir sıra qidalandırıcı maddələr – 22 amino asid, 31 müxtəlif mineral, vitaminlər və fermentlər var. Həmçinin xam balda təxminən 30 növ bioaktiv bitki birləşməsi var. Bunlara polifenollar deyilir və antioksidanlar kimi çıxış edirlər. Aparılan tədqiqatlar göstərir ki, bu antioksidantlar orqanizmdə iltihabı azaldır, ürək və xərçəng xəstəliklərinə qarşı faydalıdır.
Emal olunmuş balın tərkibində keçdiyi proseslərdən dolayı antioksidantlar, ferment və vitaminlər azalır. Aparılmış tədqiqatların nəticələrinə görə xam balda emal olunmuş baldan 4.3 dəfə daha çox antioksidant var.

Xam balın tərkibində həm də , arılar üçün önəmli qida mənbəyi olan çiçək tozu olur. Çiçək tozu yüksək qida dəyərinə sahibdir, tərkibində vitaminlər, amin turşuları, əsas yağ turşuları, mikroelementlər və antioksidanlar da daxil olmaqla 250-dən çox maddə var.

 

Faktiki olaraq, Almaniya Federal Səhiyyə Nazirliyi çiçək tozunu dərman kimi tanıyır. Təəssüf ki, həddən artıq qızıdırılma və filtrizasiya prosesləri balın tərkibindəki çiçək tozunu yox edir
Qeyri-rəsmi bir araşıdrmaya görə, Amerikada 60 müxtəlif brend balların nümunələrinin 75% çiçək tozu yoxdur.

Emal prosesləri nətciəsində məhv olan fermentlərdən biri də qlükoza oksidazdır. Hansı ki, bu ferment balda antimikrobial və antibakterial xüsusiyyətlər verən molekulların istehsalına kömək edir.

Xam bal qablaşdırılmadan öncə çoxtutumlu böyük qablarda durulması üçün saxlanılır və tərkibində lazım olab bütün qidalandırıcı maddələri, çiçək tozunu, fermentləri, vitaminləri, antioksidantları saxlayır. Əksinə emal olunmuş balın tərkibində keçdiyi proseslərdən dolayı qeyd edilən faydalı elementlər kəskin şəkildə azalır və ya tamamilə məhv olur.
Balın vəd edilən faydalarından yararlanmaq üçün balın estetik görünüşündən daha çox tərkibinə önəm verilməlidir.

 

168 Comments:

Leave a comment:

Sizin e-poçt ünvanınız dərc edilməyəcəkdir. Gərəkli sahələr * ilə işarələnmişdir